Με την υπ’αριθ. 28/2019 απόφαση της, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, έκρινε παράνομη την αναγραφή του θρησκεύματος στους τίτλους σπουδών της α’/θμιας και β’/θμιας εκπαίδευσης, όπως και στο μηχανογραφικό σύστημα «myschool». Επίσης έκρινε παράνομη την καταγραφή θρησκεύματος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την τήρηση σχετικού αρχείου όπως επίσης και ότι η οικειοθελής γνωστοποίηση του θρησκεύματος προς τις δημόσιες αρχές, δηλαδή η τήρηση των υπευθύνων δηλώσεων ότι οι μαθητές δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι με βάση τη συγκατάθεση του υποκειμένου των δεδομένων δεν νοείται ως νόμιμη βάση τήρησης της υπεύθυνης δήλωσης στο αρχείο δημόσιου σχολείου.
Λόγω του ότι σκοπός επεξεργασίας των στοιχείων των μαθητών είναι αφενός η παρακολούθηση των μαθημάτων και αφετέρου η επίσημη βεβαίωση για τις επιδόσεις και την επιτυχή περάτωση των σπουδών του, η αναγραφή του θρησκεύματος του μαθητή στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο καθώς και σε ιδιαίτερο πεδίο επί του απολυτήριου τίτλου και των λοιπών τίτλων και αποδεικτικών σπουδών και η συνακόλουθη καταχώρισή του στο αντίστοιχο αρχείο που τηρεί το σχολείο, αλλά και μόνη η αποτύπωση πεδίου για τη δήλωση του θρησκεύματος στα σχετικά έντυπα, παραβιάζουν την αρχή ελαχιστοποίησης των δεδομένων κατά άρθρο 5 παρ. 1 περ. γ . Τα δεδομένα του θρησκεύματος δεν είναι συναφή με τις υπηρεσίες που παρέχονται στους μαθητές και επομένως, η συλλογή και επεξεργασία τους είναι περιττή.
Πιο συγκεκριμένα η Αρχή μετά από εξέταση των στοιχείων του φακέλου και την ακροαματική διαδικασία αποφάσισε ότι η αναγραφή του θρησκεύματος στο Ατομικό Δελτίο Μαθητή και στο Μητρώο Μαθητή καθώς και στους απολυτήριους τίτλους και στους λοιπούς τίτλους και αποδεικτικά σπουδών των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραβιάζει την αρχή της αναγκαιότητας και αναλογικότητας (άρθρο 4 παρ. 1 (β’) ν. 2472/1997 και 5 παρ. 1 (γ) και 25 παρ. 2 του ΓΚΠΔ) και ως εκ τούτου διέταξε τη διαγραφή του σχετικού πεδίου. Το ίδιο απεφάνθη και σχετικά με την αναγραφή του στοιχείου της ιθαγένειας.
Σχετικά με την αναγραφή του θρησκεύματος στο μηχανογραφικό σύστημα «myschool» έκρινε ότι δεν υφίσταται νόμιμος λόγος επεξεργασίας που να συνδέεται με τους επιδιωκόμενους από το σύστημα αυτό σκοπούς.
Τέλος, αναφορικά με την υπεύθυνη δήλωση απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών έκρινε ότι δεν είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του άρθρου 13 παρ. 1 και 2 του Σ., και με το άρθρο 9 της ΕΣΔΑ, διότι αντιβαίνει στην αρνητική θρησκευτική ελευθερία των μαθητών και των γονέων τους, οι οποίοι έχουν και το ειδικότερο δικαίωμα να διαπαιδαγωγήσουν ελευθέρως τα παιδιά τους με βάση τις θρησκευτικές και φιλοσοφικές τους πεποιθήσεις. Επίσης έκρινε ότι αντιβαίνει προς τη θεμελιώδη αρχή της αναγκαιότητας της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (άρθρο 4 παρ. 1 περ. β’ ν. 2472/1997 και 5 παρ. 1 του ΓΚΠΔ).
Ενόψει όλων αυτών, κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας, ως υπεύθυνο επεξεργασίας:
α) να απόσχει από τις ως άνω μη σύννομες πράξεις επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών,
β) να μεριμνήσει για την άμεση τροποποίηση των σχετικών ρυθμίσεων και να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο προκειμένου να μην αναγράφεται πλέον το θρήσκευμα και η ιθαγένεια στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο και στους τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στο πληροφοριακό σύστημα «myschool» και
γ) να εκδώσει κάθε αναγκαία οδηγία προς τις οικείες εκπαιδευτικές αρχές και τους διευθυντές των σχολείων ώστε, εφεξής, για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών να μην απαιτείται η δήλωση ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, αλλά το δικαίωμα αυτό να ασκείται (από τον ίδιο τον μαθητή αν είναι ενήλικος ή από τους γονείς του αν είναι ανήλικος), κατ’ επίκληση αποκλειστικά και μόνον λόγων συνείδησης.