ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΠΡΟΣΤΙΜΟ 139.000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, (ICO), επέβαλε πρόστιμου ύψους 120.000 λιρών, ποσό που αντιστοιχεί σε 139.000 ευρώ σε εταιρεία τηλεοπτικής παραγωγής που συνεργαζόταν με μαιευτική κλινική.

Η εταιρεία  True Visions Productions (TVP) του Λονδίνου είχε εγκαταστήσει κάμερες παρακολούθησης και μικρόφωνα σε εξεταστήρια στην κλινική του νοσοκομείου Addenbrooke’s Hospital του  Cambridge για τις ανάγκες προβολής ενός ντοκιμαντέρ σχετικά με την θνησιγένεια. Σύμφωνα με τα ευρήματα της Αρχής,  παρ΄όλο που η εταιρεία είχε λάβει σχετική άδεια από το νοσοκομείο, δεν είχε φροντίσει να ενημερώνει επαρκώς τους ασθενείς σχετικά με την βιντεοσκόπηση η οποία διεξαγόταν από τον Ιούλιο μέχρι το Νοέμβριο του 2017.

Η Αρχή επεσήμανε ότι αναγνωρίζει πως τέτοιου είδους προγράμματα προβάλλονται για λόγους δημοσίου συμφέροντος για τους σκοπούς εκπαίδευσης και ενημέρωσης, ωστόσο αδυνατούσε να δικαιολογήσει την αιτία που η εν λόγω εταιρεία δεν ενημέρωνε εκ των προτέρων τους ασθενείς ότι θα υποβάλλονταν σε βιντεοσκόπηση.

Η εταιρεία TVP είχε αναρτήσει ενημερωτικά έντυπα στην αίθουσα αναμονής τα οποία όμως ήταν ελλιπή και  δεν παρείχαν επαρκείς εξηγήσεις στους ασθενέις σχετικά με την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο της βιντεοσκόπησης, ενώ μάλιστα ένα από τα έντυπα ψευδώς ανέφερε ότι οι μητέρες και οι επισκέπετες δεν θα βιντεοσκοπούνταν χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση τους.

Η νομοθεσία σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα ορίζει ότι τα δεδομένα πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία με τρόπο σύννομο και διαφανή. Ένας ασθενής της κλινικής επομένως, δεν θα περίμενε ότι στους χώρους εξέτασης θα υπήρχαν εγκατεστημένες κάμερες χωρίς να το γνωρίζει.

Η βιντεοσκόπηση διεκόπη το Νοέμβριο του 2017 μετά από την αρνητική δημοσιότητα που έλαβε το θέμα στα ΜΜΕ.

Εν συνεχεία επαναλήφθηκε μέχρι την άνοιξη του 2018 χρησιμοποιώντας όμως διαφορετικές τεχνικές βιντεοσκόπησης και το ντοκιμαντέρ μεταδόθηκε τον Οκτώβριο του 2018.

Το βιντεοσκοπημένο υλικό που λήφθηκε παράνομα δεν μεταδόθηκε ποτέ και διαγράφηκε.

Συμπερασματικά, από το συγκεκριμένο περιστατικό προκύπτει ότι για την τήρηση της αρχής της λογοδοσίας που επιβάλλει ο GDPR, η συνοπτική ενημέρωση των ασθενών για την επεξεργασία των δεδομένων τους δεν αρκεί. Αντίθετα, θα πρέπει να παρέχονται στο υποκείμενο των δεδομένων όλες οι πληροφορίες που επιβάλλει η νομοθεσία και σε κάθε περίπτωση οι ενημερώσεις να ανταποκρίνονται στις πραγματικές πρακτικές που εφαρμόζει ο κάθε οργανισμός και όχι στην κατ’ επίφαση παροχή πληροφοριών.

 

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top