ΓΙΑΤΙ ΕΠΕΒΛΗΘΗ ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 500.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ CNIL;

H Γαλλική Αρχή Προστασίας Προσωπικών δεδομένων (CNIL), επέβαλλε πρόστιμο ύψους 500.0000 ευρώ στην εταιρεία FUTURA INTERNATIONALE η οποία έκανε χρήση υπηρεσιών call center που είχαν έδρα εκτός ΕΟΧ για σκοπούς εμπορικής προώθησης και διαφήμισης.

Η Γαλλική Αρχή μετά απο καταγγελία φυσικού προσώπου που ισχυριζόταν ότι ειχε λάβει πολλές φορές κλήσεις από την εταιρεία ενώ είχε εκφράσει την επιθυμία του να μην λαμβάνει κλήσεις και είχε ασκήσει και το δικαίωμα εναντίωσης γραπτώς, προέβη σε έλεγχο στις εγκαταστασεις τις εταιρείας. Εκεί διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία είχε λάβει πλήθος ανάλογων καταγγελιών και φακέλους πελατών όπου περιλαμβάνονταν στοιχεία με δεδομένα υγείας τους. Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι οι καταναλωτές δεν λάμβαναν σωστή ενημέρωση για την επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων, και πολλές φορές δεν ενημερώνονταν καν ότι η κλήση τους ηχογράφεται!

Τον Οκτώβριο του 2018 μάλιστα, η Γαλλική Αρχή κάλεσε την εταιρεία να συμμορφωθεί και να επιβάλλει διορθωτικές ενέργειες χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση. Ως εκ τούτου, αποφάσισε να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες.

Τα ευρήματα της Αρχής ήταν τα εξής:

  • Αδυαμία άσκησης του δικαιώματος εναντίωσης-δεν υπήρχε διαδικασία που να ορίζει με ποιο τρόπο τα φυσικά πρόσπωα που εναντιώνονταν στην επεξεργασία των δεδομένων τους σταματούσαν να δέχονται κλήσεις.
  • Παραβίαση της αρχής ελαχιστοποίησης εφόσον στον φάκελο των πελατών περιλαμβάνονταν δεδομένα υγειας.
  • Ανεπαρκής πληροφόρηση των υποκειμένων αναφορικά με την άκσηση των δικαιωμάτων τους με βάση τον GDPR.
  • Έλλειψη συνεργασίας με την Εποπτική Αρχή
  • Ελλιπής παρακολούθηση των διαβιβάσεων των προσωπικών δεδομένων σε παρόχους εγκατεστημένους εκτός ΕΟΧ.

Με βάση τα ευρήματα αυτά, η Αρχή θεώρησε εύλογο το ποσό των 500.000 ευρώ ως κύρωση των ανωτέρω παραβάσεων. Κατόπιν τούτου η Αρχή ανακοίνωσε ότι δίνει ιδιάιτερη προσοχή στο σεβασμό των δικαιωμάτων των φυσικών προσώπων που παρενοχλούνται καθημερινά από ανεπιθύμητες τηλεφωνικές κλήσεις. Τέλος, τόνισε ότι η συνεργασία με την Αρχή είναι υποχρεωτική και ότι ο Υπέυθυνος επεξεργασίας θα τιμωρείται όταν δεν την λαμβάνει υπόψιν του.

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top