Η Google υποχρεώνεται να αφαιρέσει από την μηχανή αναζήτησής της στην Ευρώπη το όνομα και τις δημοσιεύσεις που αφορούν έναν καταδικασθέντα δολοφόνο, μετά από απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου στη Γερμανία.
Ένας άνδρας που καταδικάστηκε για δολοφονία δύο ανθρώπων σε γιοτ το 1982 και απελευθερώθηκε το 2002 έφερε την συγκεκριμένη υπόθεση στο δικαστήριο της Καρλσρούης, με στόχο να αποσυνδέσει το όνομα της οικογένειάς του από το έγκλημα που διέπραξε. Ο άνθρωπος αυτός πυροβόλησε και σκότωσε τα δύο θύματα του, τραυματίζοντας άλλον έναν, στο πλοίο Apollonia (η υπόθεση Apollonia Murders) ενώ έπλεε στην Καραϊβική. Το 1999, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ανέβασε στην ιστοσελίδα του τρία δημοσιεύματα με αναφορά στο όνομά του και όταν αυτός έμαθε -το 2019- για τα δημοσιεύματα αυτά απαίτησε την απόσυρσή τους.
Το δικαστήριο απέρριψε την υπόθεση τρία χρόνια αργότερα, αλλά αυτός άσκησε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας και κέρδισε. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο αποφάσισε ότι αν και είναι επιτρεπτό για τις μηχανές αναζήτησης να περιέχουν ειδήσεις για πρόσφατα ή τρέχοντα εγκλήματα, το δικαιολογημένο ενδιαφέρον του κοινού σχετικά με τους δράστες των εγκλημάτων αυτών μειώνεται όσο περνούν τα χρόνια.
Ομοίως το 2014, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε δεχτεί απόφαση ισπανικού δικαστηρίου που επέβαλε στην Google την απόσυρση άρθρων εφημερίδων σχετικά με τον Ισπανό πολίτη Costeja Gonzalez. Ο Gonzalez συμμετείχε σε διαδικασίες αφερεγγυότητας σχετικά με χρέη κοινωνικής ασφάλισης στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και το 2010 ζήτησε δικαστικά της απόσυρση των δημοσιευμάτων. Η απόφαση Google Spain κατά Costeja Gonzalez εκδόθηκε στις 25 Ιουνίου 2013 και αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για τα δικαιώματα των φυσικών προσώπων στην σύγχρονη εποχή της τεχνολογίας.
Η Google εξακολουθεί να αγνοεί μεγάλο αριθμό αιτημάτων, παρά τα αυστηρά πρόστιμα και τις συστάσεις που έχουν επιβληθεί κυρίως από την Γαλλική Εποπτική Αρχή (CNIL). Συμβαδίζοντας με τους δικούς της αυστηρούς όρους χρήσης, έχει απορρίψει το 54,9% των συνολικών αιτήσεων διαγραφής.
Ωστόσο, τα αιτήματα άσκησης του δικαιώματος στη λήθη από χρήστες στην Ευρώπη εξακολουθούν να αυξάνονται και από τον Μάρτιο του 2018, όταν είχε ζητηθεί η διαγραφή 2.449.196 διευθύνσεων URL από τα αποτελέσματα αναζήτησης της Google, οι αιτήσεις αφορούν σήμερα -τον Νοέμβριο του 2019- περίπου 3.444.311 διευθύνσεις.