Η ΝΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ TIM BERNERS-LEE: ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Ο πατέρας του World Wide Web (www) θέλει να αποκαταστήσει τον έλεγχο των ανθρώπων στα προσωπικά τους δεδομένα. 

Η Εταιρεία Inrupt, η start-up που ιδρύθηκε από τον Tim Berners-Lee, ιδρυτή του World Wide Web, ανακοίνωσε μια εταιρική έκδοση της πλατφόρμας απορρήτου Solid, η οποία επιτρέπει σε μεγάλους οργανισμούς και κυβερνήσεις να δημιουργούν εφαρμογές που δίνουν στους χρήστες τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων τους.

Ο Berners-Lee πάντα πίστευε ότι το διαδίκτυο πρέπει να αποτελεί έναν ελεύθερο και ανοιχτό χώρο για όλους, ωστόσο οι μεγάλοι οργανισμοί έχουν αναπτυχθεί τόσο πολύ μέσα στα τελευταία 20 χρόνια που βγάζουν πλέον τα χρήματά τους χρησιμοποιώντας τα δεδομένα μας. Με την νέα αυτή εφαρμογή ανοιχτού λογισμικού, την Solid, επιθυμεί να επαναφέρει τους ανθρώπους στην κυριαρχία των δεδομένων τους.

Όπως έχει πει και ο ίδιος «Το διαδίκτυο έχει εξελιχθεί σε μια μηχανή ανισότητας και διχασμού, ταλαντευόμενο από ισχυρές δυνάμεις που το χρησιμοποιούν για τις δικές τους ατζέντες. Σήμερα, πιστεύω ότι έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο ανατροπής και ότι αυτή η ισχυρή αλλαγή προς το καλύτερο είναι δυνατή – και απαραίτητη».

Πράγματι, δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη η χρονική στιγμή. Τα τρία τελευταία χρόνια ο κόσμος κατακλύζεται από σκάνδαλα παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Από το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, η οποία χρησιμοποίησε τα δεδομένα των χρηστών του Facebook για την προεκλογική καμπάνια του Donald Trump, την τεράστια διαρροή προσωπικών δεδομένων της British Airways, έως την περίπτωση του κολοσσού H&M που επενέβαινε κατάφορα στην ιδιωτική ζωή των εργαζομένων της. 

  • Πώς θα λειτουργεί;

Η βασική ιδέα πίσω από αυτήν την προσέγγιση είναι ότι οι χρήστες ελέγχουν τα δεδομένα τους σε μονάδες αποθήκευσης (οντότητες) στο διαδίκτυο που ονομάζονται Personal Online Data Stores ή αλλιώς “Pods”.

Όπως εξηγεί ο Bruce Schneier, Chief of Security Architecture της Inrupt, τα δεδομένα σας βρίσκονται σε ένα Pod που ελέγχεται από εσάς τους ίδιους. Όσα δεδομένα δημιουργούνται από τον εξοπλισμό σας – τον υπολογιστή σας, το τηλέφωνό σας, το IoT σας- είναι γραμμένα στο Pod σας. Παρέχετε έτσι εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε αυτό το Pod σε όποιον θέλετε και για οποιονδήποτε λόγο επιθυμείτε. Τα δεδομένα σας δεν βρίσκονται πλέον σε ένα δισεκατομμύριο μέρη στο διαδίκτυο ή σε μια τοποθεσία για την οποία δεν έχετε την παραμικρή ιδέα, και ελέγχονται πλήρως από εσάς. «Είναι δικά σας!» Εάν θέλετε η ασφαλιστική σας εταιρεία να έχει πρόσβαση στα δεδομένα φυσικής σας κατάστασης, τα παραχωρείτε μέσω του Pod σας. Εάν θέλετε οι φίλοι σας να έχουν πρόσβαση στις φωτογραφίες των διακοπών σας, τις παραχωρείτε μέσω του Pod σας. Εάν θέλετε ο θερμοστάτης σας να μοιραστεί δεδομένα με το κλιματιστικό σας ή το έξυπνο σπίτι σας, δίνετε και στα δύο πρόσβαση μέσω του Pod σας.

Η πλήρης αποκέντρωση θα ήταν ιδανική. Το Pod όλων των χρηστών θα βρίσκεται σε έναν υπολογιστή που διαθέτουν και θα εκτελείται στο δίκτυό τους. Όμως αυτό ίσως να μην είναι ρεαλιστικό στην καθημερινή ζωή. Ακριβώς όπως μπορείτε θεωρητικά να εκτελέσετε τον δικό σας email server, αλλά στην πραγματικότητα τον αναθέτετε σε τρίτους στην Google, είναι πιθανό να αναθέσετε το Pod σας στις ίδιες αυτές εταιρείες. Ωστόσο, ακόμα κι αν παραδώσετε το Pod σας σε κάποια εταιρεία, θα είναι σαν να φιλοξενεί απλά το domain name σας ή να διαχειρίζεται τον αριθμό του τηλεφώνου σας. Αν δεν σας αρέσει ο τρόπος που το διαχειρίζεται, μπορείτε πάντα να μετακινήσετε το Pod σας – όπως ακριβώς μπορείτε να μετακινηθείτε σε διαφορετική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Αυτό θα δώσει στους χρήστες πολύ περισσότερη δύναμη.

Η διαφορά μεταξύ της Solid και των πιο συμβατικών εφαρμογών διαδικτύου ή τηλεφώνου είναι ότι ο χρήστης αποφασίζει ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες του, ενώ ο κάτοχος της εφαρμογής πρέπει να ζητήσει άδεια από τον χρήστη και ο τελευταίος να την παραχωρήσει ρητά και υπό προϋποθέσεις.

  • Θα συμβαδίσουν όμως οι Big Tech;

Σε μια συνέντευξή του το 2018, ο Berners-Lee κατέστησε σαφές ότι τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Google, το Facebook και η Microsoft είναι σχεδόν απίθανο να προτιμήσουν έναν αποκεντρωμένο διαδίκτυο όπου τα δεδομένα δεν διατηρούνται πλέον σε δικές τους υπερμεγέθεις εγκαταστάσεις (“silos”) που ελέγχονται από τους ίδιους.

Χαρακτηριστικά είπε: «Δεν μιλάμε με τη Facebook και την Google σχετικά με το εάν θα επιβάλουμε ή όχι μια πλήρη αλλαγή…Δεν ζητάμε την άδειά τους.»

Ο Bruce Schneier έθεσε επίσης εξαιρετικά το ζήτημα:

«Η οικοδόμηση μιας ασφαλούς τεχνικής υποδομής αφορά σε μεγάλο βαθμό την πολιτική, αλλά υπάρχει επίσης ένα κύμα τεχνολογίας που μπορεί να στρέψει τα πράγματα σε διαφορετική κατεύθυνση. Η Solid είναι μία από αυτές τις τεχνολογίες. Απομακρύνει το διαδίκτυο από την υπερβολικά συγκεντρωτική δύναμη των μεγάλων εταιρειών και των κυβερνήσεων, κατευθύνοντάς το σε πιο ορθολογικές κατανομές εξουσίας.

Έτσι, έχουμε μεγαλύτερη ελευθερία, αυξημένη ιδιωτικότητα και περισσότερη ελευθερία για όλους.»

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top