Η CNIL αντιτίθεται στην χρήση συσκευών αναγνώρισης προσώπου στις εισόδους των σχολείων

Το Λύκειο “Eucalyptus” της Νίκαιας και το Λύκειο “Ampère” της Μασσαλίας της Γαλλίας περίμεναν εναγωνίως το πράσινο φως από την Γαλλική Εποπτική Αρχή (CNIL) προκειμένου να προβούν στην εγκατάσταση και τη λειτουργία μίας συσκευής ελέγχου πρόσβασης στα ιδρύματά τους με την χρήση τεχνολογιών αναγνώρισης προσώπου.

Η CNIL ωστόσο ανακοίνωσε πρόσφατα ότι είναι αντίθετη στην υλοποίηση προγραμμάτων δημιουργίας συστημάτων αναγνώρισης προσώπου και διέταξε την άμεση αναστολή τους.

Μετά από έρευνα του θέματος, η CNIL διαπίστωσε ότι η εγκατάσταση μίας τέτοιας συσκευής από τα σχολεία δεν ήταν σύμφωνη με τις απαιτήσεις του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2016/679 “GDPR”, ειδικότερα όσον αφορά την τήρηση των αρχών της αναλογικότητας και της ελαχιστοποίησης των δεδομένων. Η εποπτική Αρχή έφτασε στο συμπέρασμα ότι οι στόχοι στους οποίους απέβλεπε το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσαν να επιτευχθούν με πολύ λιγότερο παρεμβατικά μέσα όσον αφορά την ιδιωτικότητα και τις ατομικές ελευθερίες των μαθητών.

«Η συσκευή αυτή  (…) προοριζόταν να βοηθήσει τους υπεύθυνους για τον έλεγχο πρόσβασης στα σχολεία να αποτρέψουν τις εισβολές και να αναγνωρίσουν ενδεχόμενες κλοπές, μειώνοντας παράλληλα την διάρκεια των ελέγχων αυτών», σημειώνει η CNIL.

«Η συσκευή αυτή αφορά μαθητές, ως επί το πλείστον ανήλικους, με μοναδικό σκοπό την εξασφάλιση της ασφάλειας της πρόσβασης, ωστόσο δεν φαίνεται απαραίτητη ούτε βρίσκεται σε αναλογία για την επίτευξη αυτού του σκοπού.»

«Από τη στιγμή που υπάρχουν εναλλακτικά μέσα λιγότερο παρεμβατικά στην ιδιωτική ζωή, όπως ο έλεγχος σήματος, η χρήση συσκευής αναγνώρισης προσώπου για τον έλεγχο της πρόσβασης σε ένα λύκειο φαίνεται δυσανάλογη με τους σκοπούς που το τελευταίο επιδιώκει», προσθέτει η CNIL, λέγοντας ότι μια τέτοια πρακτική «δεν μπορεί να εφαρμοστεί νόμιμα».

Γενικότερα, οι διάφορες περιπτώσεις χρήσης τεχνολογιών και συστημάτων αναγνώρισης προσώπου αποτελούν επί του παρόντος αντικείμενο εργασίας της CNIL, επί των οποίων επισήμως πρόκειται σύντομα να αποφανθεί.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top