Πρόστιμο ύψους 460.000€ σε νοσοκομείο της Χάγης

Πρόστιμο 460.000 ευρώ επεβλήθη στo νοσοκομείο Haga στην Χάγη, από την Εποπτική αρχή της Ολλανδίας για λόγους έλλειψης ασφάλειας των φακέλων των ασθενών. Η ασφάλεια των δεδομένων ήταν ανεπαρκής καθώς αποκαλύφθηκε ότι μεγάλος αριθμός  από μη εξουσιοδοτημένα μέλη  του προσωπικού ειχαν πρόσβαση στους ιατρικούς φακέλους διάσημης reality star.

Όπως τόνισε ο επόπτης της αρχής τα αρχεία των ασθενών στο νοσοκομείο ακόμη δεν ασφαλίζονται σωστά. «Η σχέση μεταξύ του παρόχου υγείας και του ασθενούς θα πρέπει να είναι απολύτως εμπιστευτική, δεν θα έπρεπε να έχει σημασία ποος είσαι μέσα στον χώρο του νοσοκομείου», δήλωσε ο ο πρόεδρος της αρχής, Aleid Wolfsen.

Το νοσοκομείο εξέδωσε επίσημη προειδοποίηση σε 85 μέλη του προσωπικού που παράνομα απέκτησαν πρόσβαση στους ιατρικούς φακέλους της Samantha de Jong, γνωστή ως «Barbie», η οποία εισήχθη στο νοσοκομείο τον περασμένο χρόνο μετά από απόπειρα αυτοκτονίας. Τα συγκεκριμένα μέλη του προσωπικού δεν είχαν δικαίωμα ελέγχου των αρχείων αυτών καθώς δεν ανήκαν στην ομάδα θεραπείας της.

Το νοσοκομείο Haga υποχρεούται να λάβει μέτρα βελτίωσης εωτερικής ασφάλειας  μέχρι τις 2 Οκτωβρίου. Εάν δεν το καταφέρει, θα πρέπει να πληρώνει  100.000 ευρώ κάθε δύο εβδομάδες, μέχρι  να φτάσει το ποσό των 300.000 ευρώ!

Στο παρελθόν, οι ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής  είχαν αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη ενός εθνικού ψηφιακού ιατρικού συστήματος αρχειοθέτησης στην Ολλανδία. Το 2011,  μάλιστα το ανώτατο κοινοβούλιο διέκοψε την ολοκλήρωση έργου ύψους 300 εκατ. Ευρώ για την εισαγωγή ενός τέτοιου συστήματος λόγω ανησυχιών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Η κυβέρνηση σχεδιάζει τώρα να εισαγάγει ένα σύστημα που επιτρέπει στους ασθενείς να «διαχειρίζονται» τα ιατρικά τους αρχεία στον υπολογιστή τους ή στο κινητό τους τηλέφωνο και να αποφασίζουν ποιος θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε ποιες πληροφορίες.

Πηγή: DutchNews.nl:

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top