Πρόστιμο 20.000€ από την Α.Π.Δ.Π.Χ. στην WIND για παράνομη προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Α.Π.Δ.Π.Χ.), κατόπιν πλήθους καταγγελιών για ανεπιθύμητες τηλεφωνικές κλήσεις εκ μέρους της Εταιρείας Τηλεπικοινωνιών Wind με στόχο την προώθηση προϊόντων, της επέβαλε πρόστιμο ύψους 20.000 Ευρώ.

Με βάση όσα εκτίθενται στο ιστορικό της απόφασης υπ’ αριθμ. 38/2019 της Α.Π.Δ.Π.Χ., υποβλήθηκαν συνολικά έξι καταγγελίες εκ μέρους φυσικών προσώπων, σύμφωνα με τις οποίες η Εταιρεία είχε πραγματοποιήσει τηλεφωνικές κλήσεις σε φυσικά πρόσωπα για την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών. Ωστόσο, από τις έξι καταγγελίες, μόνο για τις δύο εξ’ αυτών η Α.Π.Δ.Π.Χ. αποφάσισε να προχωρήσει στην επιβολή προστίμου, ενώ στις υπόλοιπες τέσσερις περιπτώσεις επέβαλε τις κυρώσεις της προειδοποίησης και της επίπληξης. Ζήτησε επιπλέον από την Wind να βελτιώσει άμεσα όλες τις διαδικασίες της προκειμένου να αποτραπούν μελλοντικά περιστατικά.

Πιο αναλυτικά, η καταγγελία υπ’ αριθμ. 5 αφορούσε προωθητικού περιεχομένου κλήση σε αριθμό που είχε ήδη εγγραφεί στο μητρώο του άρθρου 11 του Ν. 3471/2006. Ο καταγγέλλων μάλιστα είχε υπογραμμίσει έντονα ότι δεν επιθυμούσε να γίνεται αποδέκτης προωθητικών τηλεφωνικών επικοινωνιών με την Wind, καθώς και καμία περεταίρω επαφή με την τελευταία. Η Wind από τη μεριά της αναφορικά με αυτή την καταγγελία ισχυρίστηκε ότι η εν λόγω κλήση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως προωθητική ενέργεια, αλλά αντίθετα ως έρευνα αγοράς, ισχυρισμός ο οποίος φυσικά απερρίφθη από την Α.Π.Δ.Π.Χ. με την αιτιολογία ότι αποτελεί τελικά παράβαση του άρθρου 11 του Ν. 3471/2006.

Στην καταγγελία υπ’ αριθμ. 6, η Wind αποδέχτηκε πλήρως τους ισχυρισμούς του καταγγέλλοντος, παραδεχόμενη πράγματι σφάλμα στις διαδικασίες της. Στην περίπτωση αυτή, ο καταγγέλλων, ο οποίος ήταν συνδρομητής της Wind κλήθηκε τρεις φορές σε τηλεφωνικό αριθμό για τον οποίο είχε προβάλει αντιρρήσεις αρκετές φορές, τόσο για προωθητικούς σκοπούς όσο για σκοπούς έρευνας. Όπως επεσήμανε και η Α.Π.Δ.Π.Χ. το γεγονός ότι το παράπτωμα αυτό ανάγεται σε χρόνο προγενέστερο του Μαΐου 2018, χρονικό σημείο κατά το οποίο ο GDPR τέθηκε σε εφαρμογή, δεν επηρεάζει ουδόλως την κατάσταση και δεν αποτελεί ελαφρυντικό στοιχείο. Κι αυτό διότι η ίδια η Α.Π.Δ.Π.Χ. με την 66/2016 απόφασή της είχε επισημάνει το ζήτημα αυτό στην Εταιρεία.

Επιπλέον, η Α.Π.Δ.Π.Χ. έκρινε ότι η πρακτική της Wind να πραγματοποιεί κλήσεις προωθητικού περιεχομένου (καταγγελία υπ’ αριθμ. 5) σε συνεργασία με την Εταιρεία ΠΛΕΓΜΑ, η οποία συνεργαζόταν με την Wind για την πραγματοποίηση των κλήσεων αυτών, ήταν εκτεταμένη και αφορούσε μεγάλο αριθμό συνδρομητών.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, η Α.Π.Δ.Π.Χ. αποφάσισε να επιβάλει στην Εταιρεία Wind πρόστιμο 15.000 Ευρώ για την καταγγελία υπ’ αριθμ. 5, με αποτελεσματικό, αναλογικό και αποτρεπτικό χαρακτήρα, ενώ για την καταγγελία υπ’ αριθμ. 6 το πρόστιμο των 5.000 Ευρώ.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top