Πρόστιμο 250.000€ στην “La Liga” για παράνομη χρήση μικροφώνων

Η Ισπανική Εποπτική Αρχή (ΑΕPD) επέβαλε πρόστιμο στο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου της Ισπανίας, τη γνωστή “La Liga”, η οποία μέσω της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα που διαθέτει, αποκτούσε απομακρυσμένη πρόσβαση στα κινητά των χρηστών της για να ενεργοποιεί τα μικρόφωνά τους.

Η La Liga τον προηγούμενο χρόνο παραδέχτηκε ότι η εξαιρετικά δημοφιλής  εφαρμογή της -η οποία χρησιμοποιείται από 4 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ισπανία για να ελέγχει ζωντανά τα εισερχόμενα αποτελέσματα των αγώνων- μπορεί να παρακολουθεί τη γεωγραφική θέση του χρήστη και να ενεργοποιεί το μικρόφωνό του, προκειμένου να προσδιορίσει εάν αυτός παρακολουθεί ένα παιχνίδι σε δημόσιο χώρο μέσω μίας παράνομης ιστοσελίδας ή ενός παράνομου λογαριασμού.

Όντως, όπως διαπιστώθηκε, η La Liga χρησιμοποιούσε την εφαρμογή της, με στόχο να εξακριβώσει εάν τα μπαρ και τα εστιατόρια της Ισπανίας μετέδιδαν παράνομα αγώνες ποδοσφαίρου. Ενεργοποιώντας το μικρόφωνο του χρήστη ήταν σε θέση να καθορίσει εάν μία τοποθεσία είχε εκπέμψει ένα πειρατικό σήμα για να μεταδώσει τους αγώνες.

Επιπλέον, μία από τις απαιτήσεις της εφαρμογής αυτής ήταν η πρόσβαση στα μικρόφωνα των χρηστών, καθώς και η ανίχνευση της γεωγραφικής τους θέσης «με στόχο την εξιχνίαση απάτης στην μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων σε μη εξουσιοδοτημένους δημόσιους χώρους». Η Ισπανική Εποπτική Αρχή διαπίστωσε ότι η La Liga δεν συμμορφώθηκε με τις διατάξεις περί διαφάνειας του GDPR και επιπλέον δεν παρείχε στους χρήστες τη δυνατότητα να αποσύρουν τη συγκατάθεσή τους για να χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά τους δεδομένα με τέτοιο τρόπο.

Στη συνέχεια, η Εποπτική Αρχή δήλωσε ότι η La Liga θα έπρεπε να παρέχει πρόσθετες πληροφορίες στον χρήστη κάθε φορά που ενεργοποιείται το μικρόφωνό του για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων, όπως για παράδειγμα με την εμφάνιση ενός εικονιδίου μικροφώνου. Για τους λόγους αυτούς, η Αρχή επέβαλε το τσουχτερό πρόστιμο των 250.000€.

Σε συνέχεια των γεγονότων αυτών, η La Liga δεσμεύτηκε να αποσύρει αυτό το χαρακτηριστικό από την εφαρμογή της έως τις 30 Ιουνίου. Ωστόσο, όπως δήλωσε στον ενημερωτικό ιστότοπο “El Diario”, θα προσφύγει κατά του προστίμου αυτού, αφού υποστηρίζει ότι τα δεδομένα αυτά συλλέγονται σε στυλ “Shazam” (συλλογή σύντομου ηχητικού δείγματος), με μοναδικό σκοπό να γνωρίζει εάν οι οπαδοί των ομάδων της παρακολουθούν ποδοσφαιρικούς αγώνες που μεταδίδονται από αμφισβητούμενες ή παράνομες πηγές.

Πηγή: www.eldiario.es

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top