ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ COVID-19 ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η ομάδα κορυφαίων επιστημόνων και γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Μ.Βρετανίας ανέπτυξε μία δωρεάν εφαρμογή η οποία θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αντιμέτώπιση του ιού.

Πιο συγκεκριμένα, όποιος εμφανίζει συμπτώματα θα μπορεί μέσω της εφαρμογής να προμηθευτεί εύκολα το τεστ αλλά και να λάβει συμβουλές από το Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) σχετικά με τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει ούτως ώστε να σταματήσει την περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Η εφαρμογή προειδοποιεί ανώνυμα άλλους χρήστες που έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή και με τους οποίους ο υποψιασμένος χρήστης είχε κοντινή επαφή.

ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ;

Μόλις ο χρήστης κατεβάσει την εφαρμογή στο τηλέφωνο του, η τεχνολογία Bluetooth καταγράφει την απόσταση μεταξύ άλλων τηλεφώνων που έχουν επίσης εγκατεστημένη την εφαρμογή. Εάν ο χρήστης αισθανθεί αδιαθεσία (με συμπτώματα κορονοϊού), ενημερώνει την εφαρμογή η οποία και ειδοποιεί  το NHS το οποίο και με τη σειρά του ειδοποιεί  εντός 4 ωρών ανώνυμα όλους τους άλλους χρήστες της εφαρμογής με τους οποίους ο χρήστης έχει βρεθεί σε κοντινή απόσταση τις προηγούμενες ημέρες. Οι επηρεαζόμενοι χρήστες της εφαρμογής θα λάβουν επίσημες συμβουλές του  NHS σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν στη συνέχεια. Βέβαια το ότι θα λάβουν την ειδοποίηση δεν σημαίνει ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό. Παρόλο που η εφαρμογή καταγράφει αποστάσεις μεταξύ μεμονωμένων τηλεφώνων, δεν ελέγχεται η τοποθεσία του χρήστη. Τα δεδομένα στην εφαρμογή θα χρησιμοποιηθούν μόνο για αξιολόγηση και έρευνα από το NHS. Ο χρήστης μπορεί  να διαγράψει την εφαρμογή και όλα τα δεδομένα της όποτε θέλει.

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί ασύρματη τεχνολογία Bluetooth για την καταγραφή αποστάσεων μεταξύ των τηλεφώνων που την έχουν εγκαταστήσει. Η παρακολούθηση Bluetooth λειτουργεί αδιάλειπτα όσο η εφαρμογή είναι εγκατεστημένη και το Bluetooth ενεργοποιημένο.

Προς το παρόν λήψη της εφαρμογής μπορεί να κάνουν χρήστες έξυπνων κινητών τηλεφώνων Apple και Android.

Σε ένα πρώτο στάδιο η εφαρμογή δοκιμάζεται στη Nήσο Γουάιτ προκειμένου να ληφούν σχόλια από τους χρήστες και να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις προτού  διατεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο τις επόμενες εβδομάδες.

Η εφαρμογή αποτελεί βέβαια μόνο ένα μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του NHS για τον εντοπισμό και τον έλεγχο του ιού, ωστόσο αυτή η μοντελοποίηση σύμφωνα με τις έρευνες του Ινστιτούτου Μεγάλων Δεδομένων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έχει τη δυνατότητα να σώσει χιλιάδες ζωές. Μάλιστα οι έρευνες δείχνουν ότι  για κάθε 1 έως 2 άτομα που την κατεβάζουν, προλαμβάνεται μία μόλυνση.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top