APPLE KAI GOOGLE ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ COVID-19

Η πρώτη έκδοση του API (Διεπαφή Προγραμματισμού εφαρμογών) που η Apple και Google αναπτύσσουν από κοινού σε εφαρμογές ανίχνευσης επαφών, φορείς του COVID-19,  θα είναι διαθέσιμη στους προγραμματιστές από την επόμενη εβδομάδα. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Thierry Breton, δημοσίευσε μια φωτογραφία από το γραφείο του που δείχνει τη συνομιλία του μέσω βίντεο με τον CEO της Apple,  Tim Cook, ο οποίος τον ενημέρωσε  ότι στις 28 Απριλίου το API ανίχνευσης επαφών θα είναι διαθέσιμο στους προγραμματιστές λογισμικού που θα κατασκευάσουν εφαρμογές ανίχνευσης και θα το χρησιμοποιήσουν εξ ονόματος των οργανισμών δημόσιας υγείας.

Η Apple και η Google ανακοίνωσαν ότι εργάζονταν καιρό για το σύστημα ανίχνευσης επαφών, το οποίο λειτουργεί σε κινητές συσκευές iOS και Android.  Ανέλυσαν λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο το δίκτυο opt-in χρησιμοποιεί τυχαιοποιημένα αναγνωριστικά (IDs) που δεν συνδέονται με την πραγματική ταυτότητα ενός χρήστη για την γνωστοποίηση πιθανών επαφών τους με άτομα με επιβεβαιωμένη θετική διάγνωση COVID-19. Είναι ένα αποκεντρωμένο σύστημα που δεν συλλέγει ποτέ γεωγραφικά δεδομένα προκειμένου να διατηρήσει το ιδιωτικό απόρρητο.  Η Apple και η Google επέλεξαν να συνεργαστούν για αυτό το έργο, έτσι ώστε οποιεσδήποτε εφαρμογές κατασκευαστούν για να το χρησιμοποιήσουν να έχουν τη πιο ακριβή προσέγγιση.

Η παρουσίαση του όλου συστήματος ανίχνευσης επαφών θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις: Πρώτον, το API θα διατίθεται στους προγραμματιστές . Αυτό αποτελεί την πρώτη φάση η οποία θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή στις αρχές του Μαΐου. Αυτό το στάδιο αρχικά είχε προγραμματιστεί στα μέσα Μαΐου, αλλά φαίνεται ότι οι εταιρείες έχουν αλλάξει το χρονοδιάγραμμά τους (τουλάχιστον από την πλευρά της Apple) δεδομένης της επείγουσας ανάγκης της ανίχνευσης επαφών, προκειμένου να γίνει κατανοητό πώς και πότε θα πρέπει να αλλάξουν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Το δεύτερο μέρος του σχεδίου είναι η έκδοση μιας ενημέρωσης συστήματος για την κατασκευή ανίχνευσης επαφών σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος. H διαχείριση του opt-in θα γίνεται στη συσκευή και τόσο τα smartphone Android όσο και τα iOS με αυτό το opt-in κουμπί θα μπορούν αυτόματα να συμμετέχουν στις προσπάθειες ανίχνευσης επαφών σε τοπικό επίπεδο, ανεξάρτητα από το αν οι χρήστες είχαν εγκαταστήσει συγκεκριμένες εφαρμογές υπηρεσιών υγείας. Η Apple και η Google διευκρίνισαν σχετικά με το σύστημα αυτό ότι οι χρήστες θα εξακολουθούν να παρακινούνται στο να κατεβάζουν και να εγκαθιστούν  μία εφαρμογή δημόσιας υγείας από την τοπική τους αρχή, εάν το τηλέφωνό τους τους ειδοποιήσει για μια πιθανή θετική στον ιό επαφή, έτσι ώστε να μπορούν να λάβουν επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τα επόμενα βήματα από μια αξιόπιστη πηγή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δεύτερη φάση αναμένεται να ξεκινήσει κάποια στιγμή αργότερα φέτος, αλλά η πρόωρη πρώτη έκδοση του API για προγραμματιστές είναι μια πολλά υποσχόμενη ένδειξη, υποδηλώνοντας ότι και οι δύο εταιρείες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια και σημαντικούς πόρους για  την  διάθεσή του στην αγορά.

Υπάρχουν βέβαια συστήματα ανίχνευσης επαφών που έχουν ήδη εφαρμοστεί, αλλά ένας κοινός τεχνολογικός κορμός που θα επιτρέπει να στις δημοφιλέστερες κινητές συσκευές που χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή να επικοινωνούν μεταξύ τους, έχει εξαιρετικά αυξημένες πιθανότητες να αποβεί πραγματικά αποτελεσματικός.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Top